Ce inseamna sa fii prosumator?

Ce inseamna sa fii prosumator?

Ce inseamna sa fii prosumator?

Termenul prosumator și prosumption (engleză) au fost inventați în 1980 de futuristul american Alvin Toffler și au fost folosiți pe scară largă de mulți dintre scriitori de tehnologie ai vremii. Inovațiile tehnologice și o creștere a participării utilizatorilor estompează linia dintre activitățile de producție și consum de energie, consumatorul devenind un prosumator.


Cine este un prosumator?

Cei mai mulți dintre noi consumăm energie electrică din rețea în același mod de mai bine de un secol. Dar acest lucru începe să se schimbe. Semnalând o schimbare din ce în ce mai mare, în modul în care ne alimentăm casele și comunitățile, termenul prosumator începe să capate mai multă popularitate între consumatorii de energie electrică.

Mai simplu spus, ce înseamnă să fii prosumator: cineva care produce și consumă energie electrică în același timp. Această schimbare este posibilă datorită dezvoltării noilor tehnologii și a creșterii constante a mai multor energii sustenabile, cum ar fi cea solară și eoliană, în rețeaua noastră electrică.  Prosumatorul este conectat la o rețea energică de tip clasic, dar în același timp își produce energie proprie din surse sustenabile, cu ajutorul unui sistem fotovoltaic (spre ex.). Excesul de energie produs din panourile solare se trimite în rețeaua de distribuție a energiei electrice.  Prosumatorii pot vinde cantitatea generată de sistemul propriu și livrată în rețeaua electrică furnizorului de energie electrice, conform reglementărilor ANRE.

În zilele noastre consumul de energie electrică nu mai este un drum cu un singur sens. Rețeaua electrică de astăzi estompează liniile dintre generarea și consumul de energie. Prosumatorii cresc în spațiul energetic, pe măsură ce mai mulți oameni își generează propria energie în gospodăriile lor, din resursele energetice regenerabile. Acest lucru se realizează cel mai adesea prin panouri solare instalate pe acoperișul locuinței. 

Creșterea prosumatorilor evidențiază una dintre cele mai interesante tendințe în domeniul energiei regenerabile. Aceste tehnologii pot contribui la conservarea mediului înconjurător și la diminuarea considerabilă a poluării, la stimularea dezvoltării economice și le oferă oamenilor mai multe opțiuni energetice – stimulând și mai multă concurență și inovație în sectorul energetic.

ADC SUSTAINABLE POWER susține această inițiativă și pe piața românească, oferind și montând sisteme de energie regenerabilă ON-Grid, care permit utilizatorilor să devină și ei la rândul lor prosumatori.  

 

Suport clienti Luni-Vineri 09:00-17:00 Sambata - Duminica Inchis

0774098070 solar@adc.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!