Energia solară a parcurs într-un deceniu o distanță considerabilă.
În 2010, piața globală era mică și dependentă în mare măsură de regimurile de subvenții din țări relativ mici. Pe parcursul anului 2020, peste 115 gigawați (GW) de energie solară au fost instalați în întreaga lume, ceea ce este mai mult decât toate celelalte tehnologii însumate. Are, de asemenea, un cost din ce în ce mai scăzut, mai ales în regiunile mai însorite, unde a devenit deja cea mai ieftină formă de energie electrică.
Acest lucru va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului și schimbărilor climatice.
În ultimul deceniu, costul energiei solare a scăzut dramatic.
Noile tehnologii promit să crească eficiența și să scadă în continuare costurile.
Energia solară va fi în curând imbatabilă în comparație cu combustibilii fosili.
Industria energiei solare ar trebui să înjumătățească costurile până în 2030. Există deja o mișcare către module cu eficiență mai mare, care pot genera de 1,5 ori mai multă putere decât modulele existente, de dimensiuni similare cu cele utilizate actual.
În plus, urmează inovații de producție care vor reduce cantitățile de materiale costisitoare, cum ar fi argintul și siliciul utilizate la fabricarea celulelor solare, precum și inovații precum modulele bifaciale care permit panourilor să capteze energia solară de ambele părți. Cealaltă inovație importantă se referă la modul cel mai bun de integrare a energiei solare în gospodăriile noastre, întreprinderile și sistemele de alimentare. Aceasta înseamnă o utilizare mai mare a tehnologiilor digitale cu costuri reduse.

Energia solară va atinge, în multe părți ale lumii, un cost mediu, care o va face imbatabilă în comparație cu combustibilii fosili. Având în vedere că sistemele fotovoltaice sunt ușor și rapid de instalat, ca să nu mai vorbim de flexibil, se poate preconiza că energia solară va avea o creștere exponențială în viitorul apropiat.
Soarele este o sursă excelentă de energie, fiind regenerabilă și ușor disponibilă. Noile dezvoltări tehnologice sporesc fiabilitatea energiei solare prin reducerea costurilor inițiale și creșterea eficienței structurale solare.Într-o realitate post-pandemică, acest tip de energie este văzută ca o soluție pe termen lung. Energia solară este cea mai ieftină formă de energie, mai ales în regiunile cu expunere îndelungată la soare. Sperăm într-un viitor cât mai sustenabil din punct de vedere energetic.